Θυρεοειδής & Εξετάσεις

⊚ T3 (τριιωδοθυρονίνη) ⊚ T4 (θυροξίνη) ⊚ TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη)

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες:

1) τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4) και
2) την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και
3) την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος.

Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Οι βασικές διαταραχές του θυρεοειδή διαιρούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις μορφολογικές και τις λειτουργικές.

  • Στις πρώτες υπόκεινται οι ανατομικές διαταραχές, όπως οι βρογχοκήλες (κάθε διόγκωση του θυρεοειδή αδένα), οι όζοι του θυρεοειδή (τοπικές διογκώσεις του αδένα) και τα νεοπλάσματα του θυρεοειδή (καλοήθη και κακοήθη).
  • Στις δεύτερες υπάγονται ο υποθυρεοειδισμός, και ο υπερθυρεοειδισμός (o υποθυρεοειδισμός έχει αιτία κυρίως τηθυρεοειδίτιδα Hashimoto ενώ αιτία του υπερθυρεοειδισμού είναι κυρίως η νόσος Graves).

Ο υπερθυρεοειδισμός προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και οι κλινικές του εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου. Προκαλείται επιτάχυνση του μεταβολισμού (πιο γρήγορες καύσεις).

Όταν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός ανευρίσκονται στο αίμα υψηλές τιμές τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4) ενώ οι τιμές της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) είναι χαμηλές.

Η TSH είναι μειωμένη επειδή έχοντας ρόλο επιστάτη των θυρεοειδικών κυττάρων δεν πρέπει να διεγείρει άλλο την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών αφού αυτές είναι ήδη υψηλές.

Η εξέταση της TSH είναι ένας πολύ καλός δείκτης της θυρεοειδικής λειτουργίας διότι οι τιμές της ορμόνης αντανακλούν την απάντηση της υπόφησης στην ποσότητα της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης που παράγεται από το σώμα.

Οι φυσιολογικές τιμές της TSH είναι μεταξύ 0,27 – 4,2 μU/ml.

Συμπτώματα

thyroid-icon

Συνοπτικά, τα συχνότερα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

Αδυνάτισμα που δεν εξηγείται από τη σωματική άσκηση ή το λιγότερο φαγητό, • Ταχυπαλμία (αίσθημα προκάρδιων παλμών με ταχυκαρδία) και άλλες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, • Ιδρώτας και μείωση αντοχής της ζέστης (δυσανεξία στη ζέστη, εξάψεις) • Νευρικότητα, • Μυϊκή αδυναμία, κούραση, εύκολη κόπωση, • Τρέμουλο, • Εξώφθαλμος (τα μάτια βγαίνουν προς τα έξω, προεξέχουν). Το κάπνισμα αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο πιο σοβαρών προβλημάτων σε ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια Graves, • Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη).

Στον υποθυρεοειδισμό έχουμε δύο μεγάλες κατηγορίες υπολειτουργίας του θυρεοειδή. Πρώτον, όταν τα αίτια οφείλονται στον ίδιο τον θυρεοειδή (η πιο συχνή αιτία αυτής της κατάστασης είναι ηθυρεοειδίτιδα Hashimoto) και δεύτερον, όταν τα αίτια οφείλονται στην υπόφυση ή στον υποθάλαμο. Στις περιπτώσεις που φταίει ο ίδιος ο θυρεοειδής τότε ο υποθυρεοειδισμός λέγεται πρωτογενής ενώ στις περιπτώσεις που φταίει η υπόφυση ή ο υποθάλαμος (δεν στέλνουν μήνυμα) λέγεται δευτερογενής. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις θυρεοειδοπάθειες. Είναι πέντε φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και ακόμη πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα (4-8% η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό που ανεβαίνει στο 9-16% μετά την ηλικία των 60).

thyroid-icon

Συνοπτικά, τα βασικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής:

1. Κόπωση, χαμηλή ενέργεια.
2. Θλίψη, δυσκολία στη μνήμη.
3. Αίσθημα κρύου.
4. Κατακράτηση υγρών στα άκρα και το πρόσωπο.
5. Δυσκολία στη απώλεια βάρους ή μικρή αύξηση βάρους (2-4 κιλά).
6. Ξηρό δέρμα και μαλλιά.
7. Δυσκοιλιότητα.
8. Διαταραχή στην περίοδο και υπογονιμότητα.
9. Βραχνάδα στη φωνή.
10 .Πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις, κράμπες.
11. Αυξημένη χοληστερίνη.